Menu

Uw oude boot duurzaam laten slopen

De laatste jaren is het steeds moeilijker geworden om boten op stortplaatsen te dumpen vanwege de uitgebreide regels en voorschriften van de overheid, en in sommige gevallen van de gemeente. Hierdoor zijn de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid verschoven naar jachthavens en andere overheidsinstanties. Het komt echter ook steeds vaker voor dat er commerciële bedrijven worden ingehuurd om boten op te ruimen. Er zijn maar enkele bootsloperijen in Nederland. Dit artikel is geschreven door de grootste bootsloperij van ons land. 

Opruimen van een ongewenst vaartuig

Net zoals auto’s en motoren hebben ook boten vaak een bepaalde levensduur.  Op een gegeven moment hebben boten zo weinig waarde of nut meer dat ze de kosten van onderhoud en opslag niet meer waard zijn. Een correcte verwijdering van boten is een essentieel onderdeel van schoon en verantwoord varen. Schepen brengen namelijk milieurisico’s met zich mee, zoals olie, oplosmiddelen, accu’s en ander giftig afval. Het is belangrijk dat alle eigenaars van vaartuigen hun vaartuigen op een duurzame manier opruimen. 

Oude boot recyclen

Handelaren in gebruikte bootonderdelen, of bootbergingsbedrijven, kunnen uw gezonken boot accepteren voor de onderdelen, die zij doorverkopen. Sommige handelaars kunnen de booteigenaar vergoeden voor de waarde van de bruikbare onderdelen minus de totale kosten van het ontmantelen van het vaartuig en het recycleren of verwijderen van gevaarlijk afval; maar elke handelaar heeft zijn eigen specifieke vereisten voor de lengte en het type vaartuig dat hij zal aanvaarden. Zoek online naar een lokaal bergingsbedrijf bij u in de buurt, of kijk op deze lijst van aanbieders.

Bootsloperij met ervaring

Wij hebben het praktischer en kostenefficiënter gevonden om op onze werf een milieuveilige zone te creëren voor de uitvoering van sloopprojecten in een streng gecontroleerde omgeving.  Een goede bootsloperij beschikt over de faciliteiten om alle milieuproblemen op te lossen, zoals de correcte verwijdering van olie en andere vloeistoffen.